четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Негодна благотворителност

Скандалът с храните за бедни се разрасна до унищожаването на 90 тона развален фасул

Текстът е публикуван в "Капитал Daily" на 31 октомври 2012 г. Още по темата може да прочетете тук: 
"Жълтици от гъгрици"
"Да нахраним бедните"
"Сметките около храните за бедни повдигнаха въпроси"

Скандалите около храните за бедни се разрастват неудържимо следпървоначалните разкрития, че с отпуснатите от европейската програма "Благотворителност" средства се доставят продукти на цени над пазарните, а от години повечето поръчки на Държавен фонд "Земеделие" се печелят от една и съща фирма - пловдивската "Фантастика-95".
В новия му етап част от храните се оказаха и развалени. Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) съобщи в понеделник, че при проверка на складове в Добрич на Българския червен кръст (БЧК), чрез чиято мрежа се разпределят продуктите, са открити 50 тона развален фасул, в който е имало дори червеи. В сряда министърът на земеделието Мирослав Найденов уточни, че подобна е била и картината в Плевен и общо 90 тона (засега) фасул ще бъдат унищожени.

Аржентински, от Гърция
Червивият боб е доставен от пловдивската ЕТ "Фантастика-95 Георги Цанков", която спечели повечето от позициите на обществените поръчки, обявени от Държавен фонд "Земеделие" и през тази година. Според Найденов, цитиран от агенция "Фокус", в сряда ще бъде взето "решение за договора с фирмата" и ако тя е виновна, ще бъде санкционирана. Ако обаче вината не е в доставчика, министърът е обещал да говори с Гърция, от която бобът е внесен, но произходът му е аржентински.
Проверка на "Капитал Daily" показа, че негодният за консумация фасул е доставен до пунктовете на БЧК - Добрич, със сертификат "Първо качество". Председателят на местната организация д-р Артюн Еринозов обясни, че продуктът е получен с три документа - декларация за произход, сертификат за качество и срок на годност. В декларацията за произход пише само ЕС, каза д-р Еринозов. Според другите два документа бобът е първо качество, а трайността му е до 2014 г. Сертификатът за качество е подписан от "ЧЕХ" ООД - Велико Търново. Обяснението на червенокръстците е, че това е пакетиращата фирма, която вероятно има складове във Варна, а търговецът, спечелил поръчката, е ЕТ "Фантастика-95" – Плевен.
Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова потвърди, че стоката е пакетирана в цех във Варна. Количествата забранен боб са били предназначени за втория транш от помощите, финансирани от ЕС.

Загадка с 3020 тона
Зам.-директорът на БЧК Василка Каменова обясни, че в никакъв случай храни не се предоставят на нуждаещите се, без преди това да са проверени от Агенцията по безопасност на храните. По думите й в предишни години е имало случаи, когато раздаването на някой продукт е било спирано именно заради негодност за консумация.
Все още не е ясно кога в складовете ще пристигнат останалите поръчани от фонд "Земеделие" храни. Заради забавяне в доставките на някои продукти раздаването на пакетите от втория транш беше отложено от 24 октомври за неопределена дата. Забавените доставки са на олио, леща, конфитюр и кафе "Инка" - всичките спечелени отново от "Фантастика-95".
Пред "Капитал Daily" собственикът на фирмата Георги Цанков обясни, че причината е в обжалването на обществените поръчки, заради което договорите са били подписани "чак в края на септември". Той увери, че над 50 предприятия работят в момента по доставките и служителите му са ангажирани да приключат възможно най-скоро и да изпратят храните.
Цанков каза също, че ако наистина има проблем с негоден за консумация фасул, ще замени развалените количества за своя сметка. По думите му той е изпратил поръчки за храните, взети са проби от тях, след което те са заминали за пакетиране по различни предприятия. Общото количество е 3020 тона и е възможно някаква част да е съдържала гъгрици, допусна доставчикът.

Ще бъде санкциониран
Пред БНР директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов каза, че доставчикът ще бъде санкциониран. По думите му фондът има две възможности – или да замени количеството развалена храна за сметка на доставчика, или да наложи записаните в договора санкции и неустойки.
Първият транш от храните за бедни, раздаден през септември, съдържаше пакети с 12 кг храни за всеки от бенефициентите, общо над 308 хил. души. След проявения журналистически интерес към ценообразуването им от Фонд "Земеделие" обявиха, че при втория транш пакетите с храни ще тежат рекордните 53 кг. Остава неясно дали публикациите в медиите предизвикаха рязкото увеличение, което може да обясни и забавените доставки, или такива са били първоначалните планове.
От фонда казаха пред "Капитал", че са бързали с подготовката на обществените поръчки, но са разбрали сравнително късно, че България ще получи 21 млн. евро през тази година, което е няколко пъти над сумите за предишни години. По тази причина за част от допълнителните продукти е имало забавяне и се е наложило те да бъдат пратени до бедните с по-голям втори транш.

ЕК очаква "комуникация"
Според правилата на ЕС страните членки са отговорни за избора на оператори, които да осигурят хранителни продукти, а също така и за проверката на всички аспекти от прилагането на програмата, се казва в отговор на Европейската комисия, от която "Капитал Daily" поиска коментар по случая. Правилата предвиждат държавите "да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че планът е правилно приложен, да предвидят и ако има нужда - да санкционират нередности". Следователно българските власти са отговорни за проверка на операцията (това може да означава както качество на доставените продукти, така и неподходящи условия в складовете), като санкционира оператора или назначения организатор, както и да комуникира с комисията за нередности, се казва в становището от Брюксел.

Печелившият от поръчките
Пловдивската "Фантастика-95" е "абонирана" за голяма част от доставките на храните за бедни от години. И въпреки че в обявлението на обществените поръчки за тях изрично пише "максимално количество на възможно най-ниски цени", по-рано "Капитал Daily" изчисли, че цените на някои от продуктите са доста над пазарните на едро, като почти всички оскъпени храни ще се доставят от същата фирма. Собственикът й Георги Цанков е обявяван на няколко пъти за най-големия бенефициент на средства от европрограми на Държавен фонд "Земеделие", което той е отразил и на собствения си сайт.

В последните години фирмата му е редовно избирана и за доставки на храни за армията. След обжалване на една тях през 2011 г. ВАС установил, че дружеството я е спечелило с нередовни документи. Преди десетина дни Георги Цанков стана и председател на местната структура на ръководената от Меглена Кунева партия "Движение България на гражданите" в община Родопи, където е общински съветник. От партията заявиха във вторник, че случаят се проучва и когато имат окончателна информация, ще излязат с решение дали Цанков ще бъде отстранен от поста.


Няма коментари:

Публикуване на коментар