вторник, 30 октомври 2012 г.

Сметките около храните за бедни повдигнаха въпроси

Част от отпуснатите 42 млн. лв. са за интервенционно зърно по високи ставки


Текстът е публикуван в "Капитал Daily" на 14 септември. Останалите материали по темата можете да видите тук: 
Шумната реклама тази есен на раздаваните с пари от програмата "Благотворителност" на Европейския съюз хранителни продукти на най-бедните в България предизвика догадки как се връзват сметките по описаните от земеделското министерство параметри на започналата на 10 септември кампания.

Министър Мирослав Найденов съобщи, че над 308 хил. души ще получат хранителни помощи за близо 42 млн. лв., като през тази година заради кризата отпуснатата от ЕС сума е скочила пет пъти в сравнение с 2011 г., когато са били разпределени храни за 8 млн. лв. За разлика от досега нуждаещите се ще получат продуктите не на четири, а на два транша, като доставката на следващия ще е от 24 октомври.
След проведените обществени поръчки от Държавен фонд "Земеделие" с условие за постигнати най-ниски цени храните се доставят от фирмите изпълнители в 30 областни склада на Българския червен кръст (БЧК). Общият им обем се изчислява на 22 000 т. За разходите по транспортирането им беше обяснено, че са включени в офертите, с които фирмите са кандидатствали.
Продуктите се раздават на нуждаещите се по списъци, изготвени от Агенцията за социално подпомагане, от служители и доброволци на БЧК в 337 пункта. Според параметрите на тазгодишната кампания всеки от бенефициентите трябва да получи в двата транша храни за общо над 130 лв. с ДДС, както показва разделянето на общата сума от 42 млн. лв на броя на включените в списъците 308 470 души.

ЕС черпи с "Инка"
През първия транш всеки, включен в програмата, ще получи около 12 кг от 9 вида хранителни стоки: брашно - 5 кг; ориз – 1 кг; спагети – 1.5 кг; захар – 1 кг, зрял фасул – 1 кг; макарони – 1.2 кг; обикновени бисквити – 0.400 кг; обикновени вафли – 0.900 кг; царевично нишесте - 0.140 кг.
За втория транш се предвижда същият пакет, допълнен с още пет продукта - олио, конфитюр, леща, картофено пюре, пчелен мед и кафе от типа "Инка". ("Инка" не е кафе, а продукт от цикория - в магазините кутия от 150 г струва 1.50 лв.)

Как се "пълнят" 130 лв.
Изброените продукти в пакетите от първия транш и тяхното количество всъщност повдигна съмненията, че нещо не е наред в сметките. Според отговора, който "Капитал Daily" получи от фонд "Земеделие", общата стойност на храните от първия транш е 5 217 520 лв. без ДДС, или 6.261 млн. лв. с ДДС, които, разделени на броя на бенефициентите, показват, че стойността на един пакет от първия транш е около 20 лв.
Така за втория транш остава почти шесткратно по-голяма сума от близо 36 млн. лв., която трудно би се усвоила само от включването на петте допълнителни продукта. Дори тяхната обща стойност да е също 20 лв.с ДДС, общата цена на продуктите в двата транша за един получател ще излезе около 60 лв., което е наполовина по-малко от изчислените 130 лв. с ДДС - според посоченото от земеделския министър съотношение между отпуснатите от ЕС пари и броя на получателите на помощите.

Скъп бартер
На въпрос как се очаква да бъде покрит остатъкът от близо 36 млн. лв от ДФ "Земеделие" обясниха, че сумата от 42 млн. лв. (21 млн. евро) е дадена от ЕС като помощ, но с условието с част от тях да се купи интервенционно зърно. Цената му е определена по ставки на ЕС и тя е доста висока, посочиха от фонда. По тази схема ЕС дава пари за храна за бедни, но с уговорката да използваме една част за покупка на ечемик, който пък да разменим на бартер за ориз, брашно и др. продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар