четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Жълтици от гъгрици

Доставчикът на разваления боб за бедните ще бъде глобен, но договорът с него остава

Текстът е публикуван в "Капитал Daily" на 1 ноември 2012 г. Предишните материали от разследването можете да видите тук: 
"Негодна благотворителност"
"Да нахраним бедните"
"Сметките около храните за бедни повдигнаха въпроси"

Ден след като избухна скандалът с негодния за консумация фасул за бедните, собственикът на фирмата доставчик Георги Цанков заяви, че е имал всички необходими сертификати за качество на продукта, а високите цени на храните, за които е спечелил поръчките на Държавен фонд "Земеделие", обясни със странични разходи и съкратени срокове.
В сряда собственикът на "абонираната" за европейското финансиране по програмата "Благотворителност" фирма "Фантастика-95" каза още, че е възможно атаките срещу него да идват от негови конкуренти и дори от служител на ДФ "Земеделие".
Фондът е организатор на поръчките за храните за хората в неравностойно положение в България, за които тази година Европейският съюз отпусна рекордните 42 млн. лв. Фирмата на Цанков спечели повечето поръчки от общо 15-те обявени от фонда позиции, между които и фасула, както се е случвало неизменно в последните години.

"Редовните" документи

Самият Ценков не може да обясни намерените насекоми в 90 тона боб, внос от Аржентина и Китай, който беше обявен за негоден и агенцията по безопасност на храните обеща да го унищожи. Според наредбата за разпределяне на храни на най-нуждаещите се се изисква сертификат за качество за всеки продукт.
Земеделският министър Мирослав Найденов обяви в сряда, че фасулът ще бъде заменен за сметка на доставчика. В същото време "вероятно фирмата не е виновна", но все пак ще й бъдат наложени санкции.
Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов уточни, че глобата за "Фантастика-95" вероятно ще е около 120 хил. лв.
Сумата отговаря на клаузата за санкцията при нарушение, която е 2% от общата стойност на договора. Само за доставката на общо около 3 хил. тона фасул "Фантастика-95" ще получи близо 6 млн. лв.
Порожанов обясни също, че заразяването не е станало в България, а още в Аржентина или при транспортирането. И той, и Найденов са потвърдили редовните документи на партидата фасул, но и двамата все още не могат да си обяснят как са били издадени при наличие на паразити. И двамата също така не знаят дали отговорните ще бъдат санкционирани.


По изпитана схема

Фирмата, доставила боба, който "Фантастика-95" е трябвало да пакетира, е "Ес Пи трейд", обясни Георги Цанков. Във вторник проверка на "Капитал Daily" показа, че негодният фасул в Добрич е имал сертификат за първо качество, подписан от ЧЕХ - Велико Търново. То пък е доставчик на картофеното пюре от "благотворителната" поръчка.
Документите, предоставени от столичния общински съветник от ДСБ Атанас Атанасов (който още през септември съобщи за нередностите с храните и заяви, че ще сезира европейската служба за борба с измамите ОЛАФ), показват недвусмислена симбиоза между "Фантастика" и ЧЕХ в бизнеса с бедняшките храни.
Така например първоначално доставките на захар са спечелени от "ЧЕХ-Йосиф Новосад" (със седалище в с. Соколово и продаваща голяма част от продукцията си в района на Велико Търново) с най-ниска цена. Победителят обаче се отказва в полза на следващия класиран - "Фантастика-95", чиято оферта е по-скъпа с 20 ст. за килограм. За близо 3 хил. тона захар това прави разлика от над 500 хил. лв. без ДДС.
По същата схема, но в обратен ред, ЧЕХ е спечелила единствената си доставка на продукт за тази година – картофеното пюре. В този търг "Фантастика-95" е водела с най-висока цена от 3.71 лв. за килограм, но след като се отказва, ЧЕХ печели поръчката с рязко по-високата си цена от 6.88 лв. за килограм без ДДС.
В сряда от ЧЕХ отказаха коментар за издадения от нея сертификат за първо качество на червивия фасул, като заявиха, че са изпратили информацията си във фонд "Земеделие" и тъй като тя била конфиденциална, само той можел да я разпространява.
Георги Цанков няма обяснение и защо победителят в търговете за олио и конфитюр - "Кестрел фууд", се отказва и от двете поръчки, заради което фирмата му печели доставката им с по-скъпи оферти.

Разширение на ЕС с Китай и Аржентина
Нито от фонда, нито от земеделското министерство имат обяснение защо на сертификата за произход на негодния боб пише ЕС, след като самите те съобщиха, че е аржентински, внесен в България от Гърция. Друга част от бракувания продукт, "произхождащ" също от ЕС, пък е от Китай.
Собственикът на "Фантастика-95" смята да търси неустойки от доставчика, "ако наистина храната е негодна".

Подвеждане на "широката общественост"

Цанков се изуми и защо изобщо агенцията по храните си е позволила да вземе проба от складовете на БЧК, без да присъства представител на фирмата му. "Пробата по всички закони е невалидна, не е присъствал представител на фирмата", обяви той.
Според нормативната уредба обаче контролните органи са длъжни да проверят всяка партида от храната, преди тя да бъде доставена до крайните си получатели. Инспекцията е същата, която се прави и за всички храни, които се продават в търговската мрежа.
"Показват се дефектни зърна по някои медии, което не отговаря на цялата партида", оплака се Цанков. "Не знам дали медиите и широката общественост не са подведени", каза още собственикът на "Фантастика-95", който неотдавна беше избран за местен лидер на партията Движение "България на гражданите" в община Родопи.
По повод скандала от партията заявиха във вторник, че ще се запознаят с обстоятелствата около избухналия скандал и ще вземат решение по случая. В сряда Цанков, който е бивш мажоритерен кандидат от парламентарната листа на "Лидер" на Христо Ковачки, каза, че сам е поискал членството му в ръководената от Меглена Кунева формация да бъде замразено.

Търгов връх с "Инката"
Най-изумително се оказа обяснението за почти двойната цена на т.нар. кафе "Инка", което всъщност е продукт от цикория, закупен за бедните на цени на истинско кафе от среден клас в магазинната мрежа.
Тя се дължала на специалните изисквания в документацията на организираната от фонд "Земеделие" поръчка, които предписвали точно процентно съотношение между леблебия, ръж и цикория в продукта, на което отговаряли много малко производители. Затова по думите на Цанков не е коректно да се прави сравнение с продаваните по магазините по-евтини други видове "Инка".
Той не е съгласен да се сравняват предложените от него цени за хранителните доставки на едро с цените от магазините, които при немалко продукти средно са по-ниски. Според Цанков големите търговски вериги могат да си позволят да продават на загуба някои стоки. По думите му западни фирми, дори да участват в поръчките, няма да се съгласят на толкова ниски печалби, както правят български фирми като неговата.

1 коментар: