сряда, 15 юли 2015 г.

Колко получават централните банкери

В обществените договори, които правителствата официално или по подразбиране сключват с гражданите си, има и чувствителна информация, за която се приема, че трябва да е публично известна и лесно достъпна. Тя може да е тайна, когато става въпрос за редови гражданин, но за хора на висока позиция, боравещи с ресурс на данъкоплатците, трябва да бъде обявявана. Или поне така е в развитите държави.

Част от тази информация е възнаграждението, което получават централният банкер и неговите заместници. В България такава официална информация липсва. През ноември миналата година в. "Сега" съобщава, че БНБ е отказала да обяви заплатите на управителя Иван Искров и неговите заместници, поискани от Института за модерна политика. Институтът обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд. Малко преди това, през септември, Искров дава интервю в БНР, но там въпросът за заплатата е зададен от Георги Любенов свенливо и едва ли не извинително - дали г-н управителят ще съди и хората, които говорят за пътуванията му с частни самолети на Цветан Василев и хората твърдят какво ли не, включително заплата от 80 хил. лв. месечно...

Единствената индикация какво е възнаграждението са думите на Искров, че месечно целият управителен съвет взема по-малко от тази сума, но не това са важните за обществото проблеми. Гуверньорът леко пропуска, че липсата на прозрачност е един от важните проблеми, който се видя и при КТБ, и при ПИБ, и продължава да се вижда къде ли не.

Вероятно БНБ приема работата си за много секретна, каквото трябва е и възнаграждението на управителния съвет. За разлика от тях Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и централните банки на държавите от Западна Европа не крият нищо. За Австралия и Азия нямах време да проверявам, но предполагам там положението е подобно.

Председателят на Фед Джанет Йелън получава годишна заплата от 201 700 долара - гласувано и одобрено от Конгреса. Това са 182 941.76 евро или 357 867.36 лв. според последните валутни курсове. 

Марио Драги, шефът на ЕЦБ, е взел 379 608 евро заплата за миналата година, заместникът му - 325 392 евро. Отделно са разходите за пенсионен фонд, медицински застраховки и др., които може да видите в годишния доклад на ЕЦБ.

В годишния доклад на Английската централна банка (Bank of England) са отразени заплащането и различните бонуси, отпускани на ръководителя на банката и неговите заместници. От доклада научваме, че за миналата година възнаграждението на гуверньора е оставено без промяна. То е 480 хил. британски лири на година, което прави 681 389 евро или 1 332 610 лв.

Заместникът му е получавал 258 809 британски лири от 2010 до миналата година. През 2014 г. има 2% увеличение или 264 хил. лири. Отделно му се плаща за настаняването в Лондон, защото Марк Карни е канадец, а Bank of England няма изискване управителят й да бъде британски гражданин, работил и пребивавал в родината си. Централната банка на Великобритания е независима - страната не е в еврозоната и следователно гуверньорът има много повече задължения и отговорности, сравнено с централните банкери на държавите от еврозоната.

Да вземем за пример и една държава от еврозоната - с финансова дисциплина, ефективен надзор и голям пазар, за който да отговаря. В Германия президентът на Бундесбанк (Deutsche Bundesbank) е получил за миналата година възнаграждение от 346 585.20 евро. Сумата е точна до евроцент, все пак е част от подробния годишен доклад на Bundesbank. Заедно с бонусите и другите пари, отпуснати за разходи, германският централен банкер се е радвал на годишна заплата от 428 391.94 евро.

Ако не ви се рови в отчетите и докладит на банките, един сайт вече го е направил - http://wageindicator.co.uk/main/pay/vip-celebrity-salary/bankers-salary

Доколкото се вижда, в годишните възнаграждения са включени различните бонуси и екстри.Дали защото сме малка и не особено интересна от финансова гледна точка държава, или защото не са намерили информация, от сайта не са включили данни за Иван Искров.

Източници:

http://www.reuters.com/

http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/annrep/ar2014en.pdf

http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/annualreport/2015/prareport.pdf

https://www.bundesbank.de/Redaktion/EN/Downloads/Publications/Annual_Report/2014_annual_report.pdf?__blob=publicationFile

http://www.bnb.bg/PressOffice/POStatements/POADate/02_ISKROV_20140921_BG



Няма коментари:

Публикуване на коментар