сряда, 1 юли 2015 г.

Моралът на съда в Стара Загора

Окръжният съд в Стара Загора попада в новините през последните месеци предимно с припомняне на наказанието, което наложи на Георги Сапунджиев, убил 4-годишно момче на пешеходна пътека в града. В края на миналата година окръжните съдии определиха присъда за Сапунджиев - 3 години и 4 месеца, при първоначален общ режим. От тази присъда ще бъде изваден периода, който убиецът е прекарал под домашен арест. Впоследствие присъдата е увеличена на по-горна инстанция.

На 16 юни същият Окръжен съд осъжда на 6 години затвор при първоначален строг режим, безрботният П.З.П. Допълнително отрежда 40 хил. лв. глоба в полза на държавата. Признат е виновен за неразрешено притежание на 2.8 грама марихуана, на обща стойност 16.88 лв. Въпросните "високо рискови наркотични вещества" някога са се отглеждали свободно, като растение от рода на конопа, култивирани от дълбока древност, широко използвани за корабни въжета, дрехи, текстил, с доказани благотворни медицински свойства. Понастоящем всякакво отглеждане и притежание на марихуана е криминализирано, а както се вижда и от решението на съдиите от Стара Загора - то е по-опасно престъпление, отколкото да убиеш дете в пешеходна зона.

12 коментара:

  1. Присъдата на Г.С. е 5 години е Старозагорски и 9 години от Пловдивския съд. В обвинителния акт няма понятие "пешеходна зона". Трябва да сте коректни, преди да пишете.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам за кой съд говорите - присъдата от 21 ноември на Окръжния в Стара Загора е три години и четири месеца лишаване от свобода. Пет години е забраната му да шофира. Впоследствие присъдата е увеличена на по-горна инстанция. Четете, преди да пишете.

    http://www.osstz.com/reshenia/ND/2014/112014/0070fa14/418b2114.htm

    ОтговорИзтриване
  3. Вие четете преди да пишете ! Присъдата на Окръжния е 5 години и 5 години забрана за шофиране ! Приспада му се 1/3 по закон , поради това, че си е признал вината. Така се получават въпросните 3 години и 4 месеца. Но присъдата е 5 години , при максимални 6 по този член на закона ! Информирайте се преди да се изявявате !

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Освен това казвате , че Г.С. е убил детето на пешеходна пътека в града, а в присъдата ясно е написано : "....като го ПРИЗНАВА ЗА НЕВИНЕН да е извършил деянието на пешеходна пътека и да е нарушил чл.119 от ЗДвП...". Това означава, че Вие буквално лъжете в статията си !

    ОтговорИзтриване
  6. Освен това се оказва, че въпросната присъда за притежание на марихуана е при условията на опасен рецидив! Това означава, че преди да бъде задържан с марихуана е бил осъждан поне два пъти и по всяка вероятност отново за притежание или разпространение на наркотици, като към момента на постановяване на присъдата същия излежава друга ефективна присъда! Хайде да не сме толкова снизходителни към рецидивисти!

    ОтговорИзтриване
  7. Уважаеми г-н Костов, очевидно критиката към съда в Стара Загора много ви ядосва. Чудя се каква е причината? Да не би да твърдите, че Г.С. не е убил детето?

    А колкото до коментара на г-н Ковачев, нека да правим разлика между рецидивист с тежки престъпления и такъв, който е извършвал предимно хулгански прояви. Може би трябваше да проверите предишните му провинения - голяма част са свързани с марихуана, не е убил никого.

    Колко много злоба към един дребен престъпник, ако я насочите към по-големите,ще допринесете повече полза на обществото.

    ОтговорИзтриване
  8. Ядосаха ме очевидните лъжи в статията Ви. В първите две изречения има две тежки лъжи. Това твърдя. Аз пък се чудя каква е причината да го правите ? Каква е причината , след като посочих лъжите Ви, да продължавата , вместо да се поправите и извините ? Защо упорито се опитвате да сравнявате несравними дела и присъди ? Каква аналогия може да има между , макар и тежко, но неумишлено престъпление, с рецидивист, умишлено и многократно нарушавал закона ?

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  10. Драги ми г-н Костов... аз пуша трева задържаха ме с 1грам имах условна 1г и 3г изпитателен и сега ме хващат пак и искат да лежа... мислите ли,че това е нормално за един консуматор на трева (мек наркотик) която е декриминализирана в колко държави и е отглеждана от бабите и дядовците ни !?

    ОтговорИзтриване
  11. az stavam serien ubiec ako nqkoi ima nujda ot takav chovek da mi pishe 1 chovek 100 leva 2 ma choveka 250 leva pishete mi tyk za vryzka izchezvat bez trup bez kryv bez sleda bez ubiistvo bez prestyplenie stavat skriti az shte gi skriq

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване