сряда, 1 август 2012 г.

ГЕРБ-ери на подмяната


Преди около две години моя приятелка, журналистка в регионален вестник, ми разказа следната история:

В пика на предизборната кампания за парламентатни избори през 2009 г. във вестника,  в който работела, започнали да пускат поредица интервюта с кандидат-депутати от всички по-важни партии. Дошъл ред и на ГЕРБ, тогава фаворизираната политическа сила, за която никой нямаше съмнение, че ще се спечели изборите. Кандидат-депутатът, сега много влиятелен министър, дал съответното интервю и колегите го подготвили за печат. Избрали за заглавие негово полу-обещание, полу-закана: смисълът бил, че ако спечелят изборите, ще сложат край на търговията с гласове. Няколко часа преди приключването на броя „ПР” момичето, работещо за местната структура, се обадило до редакцията и издателите с тръшкане, че думите на новоизпечения политик трябва да са чело на вестника (водещия материал на 1-ва стр.). След обяснения, че едно интервю не може да е чело, се стигнало до компромис то да се преразкаже за материал и все пак да се напише за търговията с гласове и как новата партия ще бори това лошо наследство.

Историята не приключва – малко преди затварянето на броя въпросната „ПР” девойка връхлетяла регионалната медия с ново искане – „Ама това заглавие не става, скучно е”

„Добре, вие какво си представяте?”

Отварям скоба – следващите действия нямат общо с това, че вероятно и на тази регионална медия са платили и тя не може или не иска да се опълчи на натиска. Следващите думи и и действия са умален модел на начина, по който вече работи държавата.

По онова време въпросният кандидат-депутат има проблеми с жълти медии, които вадят компромати за негови любовници и незаконни деца.
„Ами искаме заглавие – „Ако имам трето дете, то ще е от жена ми”
Дори в този момент професионализмът на колегите надделял над поръчката да пускат материали за всички кандидати – „Моля ви, как си представяте, не можем да излезем с това заглавие!”
„Не! Това ще е!”

След известно тръшкане и охкане, доколкото ми разказаха, вестникът излязъл точно с това заглавие.

Случката е глупава. Вероятно подобни са се случили и на други места. Тя обаче е показател. Лакмус за политическото здраве на партията, спечелила мнозинство в парламента.

ГЕРБ не беше партия на промяната. ГЕРБ е и ще продължи да бъде партия на подмяната. Нейните министри нямат смелостта и независимостта да променят лошите процеси в подопечните им ведомства и ресори. Те просто могат да подменят хората, които се възползват от тези процеси с политически приемливи назначения.

Не вярвате ли? Спомненете си Калина Илиева и бившият вече шеф на „Напоителни системи”. Те не са грешка на системата. Те са самата система. Тази система не е мръднала и на точица от принципа на партията-майка БКП, която уж отдавна не съществува. Тази система назначава хора с партийна книжка, хора, които ще са полезни и верни на партийната структура и ще носят финансова полза. Тя няма никакъв интерес да назначи хора с мнение и възможност да работят – защото това предполага поне малко независимост. А ГЕРБ се гради като комунистическо поделение – вождът знае и може всичко, всички други са пионки. Страшното е, че вече всички го знаем. И че някои се оправдават с липса на алтернатива.

ГЕРБ е подмяна на смисъла, на истинските проблеми, на истините и на решенията, които могат да премахнат един проблем. ГЕРБ е гласът на премиера, който всички по-надолу се опиват да слушат и не че нямат смелост да го нарекат гол – те просто никога не могат да видят, че е гол.
ГЕРБ си има медии, които показват премиера и целия му антураж в пищни облекла на промяната. Тези медии може да ви покажат гредата, преместена от задръстения път, но няма да ви покажат насипа, който всъщност се е срутил по този път.

„Насоките на място, дадени от ..... и топлата му доброта спомагат за огромния напредък в развъждането на кози и за увеличаване на производството на млечни продукти.”

Не, не е каквото си мислите. Името в многоточието е Ким Чен Ир, вечният президент на Северна Корея.

Цитатът е взет от книгата „Химн на смъртта” (Nothing to envy) на Барбара Демик, изд. „Прозорец”, 2012 г. Прочете я. Интересна е. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар