петък, 10 август 2012 г.

Горната граница на здравето според ГЕРБ

За три години управление кадрите на ГЕРБ успяха безспорно да докажат едно нещо – за тях всяко човешко право трябва да бъде смачкано, ако противоречи на:

- Държавата, олицетворена от управляващите
- Корпоративните интереси на приятелите на управляващите
- Личните сметки на всеки представител на управляващите

В един момент въпросът държавата ли съществува за хората или хората за държавата се превръща в насмешка за всеки, който би помислил, че има някакви гарантирани права, на които дори най-големите наглеци не могат да посегнат. Грешка. Права има, но те се ограничават до свободата на действие, разбирана според ГЕРБ.

Вие може би си мислите, че все още има закони и правила, които поне властта трябва да спазва, след като е избрана/назначена да ги контролира? Не, както казахме – правата се простират докъдето решат управляващите.

Здравната каса, чиито директор Пламен Цеков е бивш депутат от ГЕРБ, хвърли ново изумително предложение, с което да намалява разходите в здравеопазването – лимит на броя пациенти за болница. Лимит на пациентите, приети по всяка клинична пътека. Преведено на прост език това означава, че болницата в Пазаржик например ще може да приеме 300 пациента с инфаркт на тримесечие. Ако имате късмета да сте 301-вият, може да се пробвате във Видин – там и без това е слабо населено, сигурно няма да си изпълняват целия лимит.

Само че след толкова мислене така и не успях да разбера как лекарите ще обяснят на 301-вия пациент с инфаркт или бъбречна криза, че трябва да дойде следващото тримесечие? Вероятно НЗОК ще купи криоапаратура, която да замразява пациентите до идущото бюджетно разпределение? Или ще наеме баячки, за да ги задържат от разболяване в прекалено натоварени периоди?

Дори ако приемем, че от морална гледна точка предложението на касата има някакво оправдание, то от законова то е в противоречие с Конституцията. Която, впрочем, депутатите от ГЕРБ изобщо не се свенят да смачкват често с недомислени и лобистки закони.

Конституция на Р. България:
Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.



Дотук виждам няколко задължения на парламентарната република, нито едно от което не е напълно спазено. Гражданите, според лидера на ГЕРБ - "материал", нямат право на здравно осигуряване, което да им гарантира достъпна медицинска помощ. За по-голяма част от българите медицинската помощ е недостъпна и става все по-далечна мечта. Цели райони на страната разчитат на личен лекар, който ги обикаля един или два пъти в седмицата. В цели райони се молят да няма спешен случай, защото раздрънката линейка от най-близкия град може да пристигне часове след като е извикана.


Дори ако сте жител на София, Сливен или Търговище, никой не ви е гарантирал, че ще получите медицинска помощ и безплатно!!! ползване на на обслужване по реда, който законът би трябвало да уреди. Не, законът може и да е уредил, но правилата са - ако имате проблем с осигуровките, дори не и по ваша вина, ако болницата е надминала лимита си, ако тя просто няма специалисти, медикаменти и апаратура, най-добре забравете, че има такова нещо като Конституция и правила.


Здравеопазването в България се финансира по изключително непрозрачен начин - с лимити и спуснати отгоре решения, с дарения от партии за тежки случаи, по които може да се прави ПР и с разпределяне на парите от една здравна каса, чиито монопол години наред никой не иска да прекрати.

Ден след като касата обяви, че в България лекуването ще е като при планова икономика, последва съобщението, че лимитите по клинични пътеки може да се увеличат. Така че, дишайте спопокойно - ако сте 301-вият пациент с инфарк в Пазарджик, може пък да ви приемат в това тримесечие. Виж, за 302-рия не е сигурно. Но пък нищо - ако може да чака - ще мине през следващия план. Ако не може - загубена работа, и без това НЗОК е щяла само да похаби парите за лечение на обречен човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар